
31 Aralık 2009
NİCE SENELERE

27 Aralık 2009
FIRTINA SONRASI
Kestane Balı üretimi yaptığım arılığa hafta sonu olunca gitmek için can atıyorun. Esen lodos fırtınasından sonra böyle bir manzara ile karşılaşmak çok sürpriz olmadı. Kovanların üstüne çok fazla ağırlık koymama rağmen bu görünce acaba birileri tarafından üzerlerinden atıldımı diye düşünmedimde değil. Kovanları kontrol ettiğimde herhangi bir terslik göremedim.
26 Aralık 2009
19 Aralık 2009
İTİNA İLE ARI NAKLİYESİ YAPILIR.
Emanet arıları ne zamandır İzmir'e gönderecektik.Fakat arkadaşlar bir türlü ne zaman gideceklerine karar veremedikleri için devamlı erteleyip duruyorduk. Oğuzhan kovanların tamamına yakınını tek başına taşıdı.
Niğmet CAVUŞOĞLU kimsenin gitmeyeceğini anlayınca kendisi gitmeye karar verdi. Sağolsun arı az olunca yardım etmeye gelen çok oluyor. Namı değer Afrikalı Cemal KAÇAR siz bu arıları ben olmadan yükleyemezsiniz deyip, yardımımıza gelenlerden.
İzmir aktarmalı Bodrum'a gidecek minibüs ufak olmasından dolayı bizi biraz uğraştırsada malzemelerin tamamını sonunda aldırmayı başardık.
Karakovanı'da yüklemeyi unutmadık tabiki. Bundan sonra İzmir'den güzel haberler bekliyoruz.
18 Aralık 2009
HİCRİ YILBAŞI TEBRİĞİ
TÜM İSLAM ALEMİNİN HİCRİ YILBAŞINI TEBRİK EDER, 1431 YILININ TÜM İNSANLIĞA HUZUR VE SAADETLER GETİRMESİNİ YÜCE ALLAH' TAN NİYAZ EDERİM.
6 Aralık 2009
ELEKTRİKLİ BAL KAZANI
Kristalize olmuş teneke balları ısıtmak için aldığım elektrikli bal kazanını kullanmaya başladım.
İPEK PETEK ( TORBALI-İZMİR) firmasından aldığım çift gövdeli termostatlı ve resistanlı makine ortalama olarak 24 saat içerisinde kristalize olmuş vaziyetteki balı tamamen ilk sağıldığı günkü kıvamını getiriyor.Kazana isterseniz balı dökme olarakta koyabiliyorsunuz. Bu şekilde 1,5 teneke bal alıyor ve görüldüğü gibi boşaltma musluğu mevcut.
Kazan ortalama 10 litre su alıyor.
5 Aralık 2009
SAHTE BAL İLE GERÇEK BAL ARASINDAKİ FARK
Sahte bal ile(şekerli bal.arı görmemiş bal)gerçek balı birbirinden nasıl ayırt edebiliriz. Bunun tüketici tarafından deyim yerindeyse bir bakışta anlaşılması. Varsa küçük bir deneme vb. neler yapılabilir?
Sahte bal ile gerçek balın tüketiciler tarafından anlaşılması mümkün değildir. Bu işlem bu konuda uzmanlaşmış özel laboratuvarlarda çeşitli analizlerle yapılır. Bazı yörelerde balın içerisine kalem saplayarak, tadına bakarak, kağıt mendile damlatarak vb. yöntemlerle balın gerçek olup olmadığını iddia edenler vardır. Ancak bunun hiçbir bilimsel değeri olmadığı gibi, tüketiciyi aldatmaktan başka bir anlamı yoktur. En doğru yöntem bilimsel bilgilere güvenerek bir analiz laboratuvarında balımızı incelettirmemizdir.
Balın kristalize olması "donması" anlamına gelmez. bu ikisi birbirindenm farklı süreçlerdir. Ballar içerisindeki şeker türüne göre kristalize olurlar. Örnek verirsek Çam balı hemen hemen kristalize olmaz.
İlginç gelecek olan bir bilgi de, maalesef toz şekerden yapılan sahte ballar da çam balı gibi uzun süre kristalize olmaz. Oysa doğadan elde edilen hakiki balların çoğunluğu kristalize olur. Açiçeği balı kanola balı ve pamuk balı da çok kısa zamanda kristalize olur. Yayla ballarının çoğunluğu da kristalize olur, ancak bu işlem genellikle ayçiçeği balı kadar hızlı değildir.
Bal buzdolabinda saklanmaz. İçerisinde su bulunduğuna göre donma noktasının değişiklik göstereceğini de göz önüne alarak her balın donabileceğini söylemek yanlış olmaz. Ancak, buzdolabımızın sadece +4 dereceye kadar soğuttuğunu ve bunun bazı balların (içerisindeki su oranına göre) donmasına yetebileceğini söyleyebiliriz.
1 Aralık 2009
GÜZEL BİR BAYRAM GÜNÜ
Bayramın son günü haber verebildiğimiz tüm arıcı arkadaşlarımız bir araya gelip toplandık. Kurban Bayramı olması münasebetiyle menü et yerine balıktı.Balık pişirme işini Aziz MUMCU ve Niğmet ÇAVUŞOĞLU siz anlamazsınız biz hallederiz deyince bizde karışmadık.
Salatamız ve balığımız Gebze'deki Meşhur balıkçımız Hışır'ı tutarmı bilmem ama, salata fena gözükmüyordu.
Ali TÜRK namı değer ARI BAKANIMIZ en uzaktan gelen ama en önce gelenlerden olduğu için fazla açıkmış olmalı ki Zafer ANLAYIŞLI abimizin tüm ısrarlarına rağmen Doktorumuzu beklemeden o gelmeden biz balıkları götürelim yoksa aç kalırız diyede bizleri uyardı.
Doktorumuz Muhteşem TURUNÇ biraz geç geldi ama inşallah aç kalmamıştır!!!!!
Doktorumuz Muhteşem TURUNÇ biraz geç geldi ama inşallah aç kalmamıştır!!!!!
Yemek faslından sonra benim arılığa çıktık.
Tuncay ERDEM yemeğe yetişemeyenlerden. Kendisi bayramda Kerpe'de olduğu için son anda geldi ve tatlıyla idare etmek zorunda kaldı.
Günün anısına çekilen fotoğraf , burası benim kestane balı aldığım çiftliğim.Çaylarımızı köy kahvesinde yudumladık ve en kısa zamanda buluşmak üzere vedalaştık. Tüm gelen arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.
26 Kasım 2009
KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN.
5 Kasım 2009
GEBZE'DE BAKANA MİSAFİRDİK
Ali abiyle biz meşhur balıkçımız Hışır'a her hafta devamlı gidiyoruz. Ali abi ben İstanbul'a geleceğime siz Gebze'ye gelin burada daha rahat ederiz deyince bizim gitmemiz kaçınılmaz oldu.
Masadaki herkesin ortak tek noktası tabiki ARI. Çok güzel bir akşam geçirdik. Misafir perverliğinden dolayı ALİ TÜRK'e çok teşekkür ederiz. En kısa zamanda tekrar buluşmak üzere ayrıldık. Bakalım bundan sonraki buluşmamız ne zaman ve nerede olacak?
2 Kasım 2009
02 KASIM 2009 TARİHLİ YENİ ASIR GAZETESİNDEN ALINMIŞTIR.
HAYATIN İÇİNDEN |
Arıcılar kentlerine dönemedi |
Sahte bal" ürünleri yüzünden ballarını satamadıkları için Muğla'da kalan arıcılar, elektriksiz ve susuz çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor
OSMAN AKÇA (MUĞLA)
Muğla'ya çam balı üretimi için Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 4 bin arı üreticisi, sahte bal ile rekabet edemeyip ürünlerini satamadıkları için memleketlerine dönemiyor.
Elektriksiz ve susuz çadırlarda yaşam mücadelesi veren arı üreticileri, en büyük darbeyi "sahte bal" üretiminden aldıklarını belirterek, arı yetiştiricilerinin sorunlarını çözmek için kurulan birliklerin de bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını öne sürdü.
OYUN OYNANIYOR
Ailesiyle birlikte Sivas'tan bir ay önce bin 300 kovan arasıyla gelen 50 yaşındaki Taki Aktürk, hayatının 25 yılını arıcılığa verdiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda her biri 27 kilo gelen bir teneke balın fiyatı 225 TL iken, bugün 80 ile 90 lira arasında fiyat veriyorlar. Yetkililer ülkede 800 bin teneke bal üretildiği yönünde açıklama yapıyor. Bunlar yalan. Bu rakam gerçekte 400-500 bin teneke arasındadır. Ballarımızı satamıyoruz. 9-10 firma arıcıların üzerinde oyun oynuyor. Bunlara da üst birlik ve birlikler yardımcı oluyor. Onlar da bizi peşkeş çekiyorlar. Onlardan da şikayetçiyiz" dedi.
Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köy İşleri bakanlıklarından izinli sahte balların piyasada bal şurubu olarak satıldığını öne süren arıcı Aktürk şöyle devam etti: "Balın fiyatı ayrı, bal şuruplarınınki ayrı olmalı. Önüne 'saf bal', arkasında da 'bal şurupludur' diye yazıyorlar. Birlikler de bunlara göz yumuyor."
ŞARTLAR KÖTÜ
Eşi Taki Aktürk ile birlikte Muğla'ya gelen 46 yaşındaki Nimet Aktürk de yaşam koşullarından şikayet etti. Aktürk, "Suyumuz ve elektriğimiz yok. Çadırın içerisinde yılların, akreplerin üzerinde yaşamaya çalışıyoruz. Sahip çıkanımız yok" diye tepkisini dile getirdi.
11 yıldır arıcılık mesleğiyle uğraşan Adanalı Can ailesi de ürettikleri balları satamamaktan şikayet etti. Geçimleri sağlamak için zor şartlar altında çalışmak zorunda olduklarını anlatan Yunus (63) ve Gürbahar Can (55) çifti, geçimlerini sağlamak için 6 aydır dağlarda yaşadıklarını söylediler.
Gökova'da bal tesisi sahibi Fikret Çalca, turistlik tesislere bal veremediklerini söyledi. Çalca, "Bu yıl bal rekoltesi iyi, fakat ihracat ve iç pazardaki daralmadan dolayı mallar elimizde kaldı. Gıda koteksinin değişmesi lazım. Sahte bal ve arıcıların sorunlarıyla Arı Yetiştiricileri Birliklerinin uğraşması lazım" diye konuştu.
BİR MİLYON KOVAN
Türkiye'nin bal üretiminin yüzde 30'unu, çambalı üretiminin ise yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da 5 bin 850 üreticinin geçimini arıcılıktan sağlıyor. Yaklaşık bir milyon kovanda yıllık ortalama 25 bin ton bal üretimi yapılıyor.
Sorunlarımıza çözüm bulunmalı
Adana'nın Kozan ilçesinden Muğla'nın Milas ilçesi Pinar Köyü'ne gelen 49 yaşındaki Güngör Can, 17 yıldır organik bal ürettiğini belirterek, zor günler geçirdiklerini kaydetti. Tepkisini bir teneke balı yere atarak gösteren Can, "Sahte ballara çözüm getirsinler. 110 teneke mahsulüm elimizde kaldı. Sahte ballara çözüm bulunsun. Yetkililerin, pazar bulmasını istiyoruz. Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu döneminde 225 YTL olan balın tenekesi şimdi 100 TL'ye düştü" dedi.
Şahin: İddialar gerçek değil
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkezi Birliği 2. Başkanı Ziya Şahin, birliklerin arıcılara sahip çıkmadığı iddialarını reddetti. Şahin, "Yerleşim yeri olarak büyük sıkıntı çekiliyor. Temelde arıcılarımızın ballarını satamamaktan kaynaklanan sıkıntı var" dedi. Bal maliyetlerinin 2009 yılında 6 lira 30 kuruş olmasına rağmen üreticiden alış fiyatları 4 lira olduğunu kaydeden Şahin, fiyatların geçen sene göre yüzde 60-70 oranında düşüş yaşandığını söyledi.
29 Ekim 2009
ŞERBETCİBABA
Arıcılıkla ilgisi olmayan veya arıcılığa yeni başlayacak bizlere imrenen kimselerin yaptığı hesaplara göre arcılık çok kazançlı bir meslek sanılmaktadır.
Oysaki ayçiçek balının 27 Kg'lık tenekesi geçen sene 150-170 TL arasında alıcı bulurken bu sene fiyat 105-120 TL arılığında geziniyor.
Çam balının tenekesi geçen sene 180-200 TL arasında alıcı bulurken bu sene 95-100 TL arasında alıcı bulamamaktadır.
Bütün maliyetler artarken büyük bal fabrikalarının fiyatları neredeyse yarı yarıya düşürmesi biz arıcıları ve özellikle bu işle geçinen gezginci arıcıları çok zor durumda bırakmaktadır. Bal alımı yapan firmalar fiyatların düşmesinin nedeni olarak yurt dışından gelen ucuz balları ve bal şurubu adı altında satılan sahte balları göstermektedirler.
Geçen sene çalıştığım iş yererinin yanındaki büfeye balı ben veriyordum. Daha sonra fiyatının kendilerine pahalı geldiğini öne sürerek benden bal almayı kestiler ve 720 gramını 4.75 tl den bal aldıklarını söylediler. Ben bunun imkansız olduğunu söylediğimde getirdikleri numuneye bakıp sattıklarının bal ile hiçbir alakası olmayan ve üzerinde bal şerbeti yazan bir şurup olduğunu anladım. Bizim arılarımıza bile veremeyeceğimiz bu şerbetin ne kadar sağlıklı olduğunu tartışmaya bile gerek görmüyorum.
Esnaf bunu bal diye satıyor tüketicilerde alıyorlar. Ama üzerinde bal olduğuna dair ibare sadece firma isminde geçiyor. Firmanın ismi bence ŞERBETÇİ BABA olsa daha iyi olurdu.
25 Ekim 2009
SEZON SONUNA DOĞRU
Kim ne söylerse söylesin bu sene kuvvetli arısı olan çam balında iki sağım rahatlıkla yapar. Bal dallardan akıyor ama kovanlarda arı yok. Trakyadan sonra arısını güzel yavruya yatırıp mevcudunu artıran ve ekim ayının başında Milas bölgesine gelenler doğru bir iş yapmış durumdalar. Tabi sorunda burada başlıyor. Tam bir ay boyunca devamlı baskın bal geliyor ve ana arının yavru atacak hiçbir yeri kalmıyor. İkinci sağıma yapanların acil olarak arılarını yayladan kaçırıp daha sıcak yerlerde yavruya yatırması gerekmekte.
20 Temmuz 2009
BEYKOZ AKBABA KÖYÜ BAL FESTİVALİ
Diğer dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Beykoz İlçe Tarım Müdürü İbrahim ÖZDEMİR verdi.
Protokol masası.
Festivalde stant açan APIMAYE firması.

TEMEL PETEK firması stantı ve Mehmet ÖZDEN.
ALTINPETEK firması ve stantı.
1.nci olan Niğmet ÇAVUŞOĞLU ve stantı.
İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Fahriye HAMULU Niğmet ÇAVUŞOĞLU'nun stantını gezdi.


Festivale katılan tüm konuklara AKBABA KESTANE BALI ve yoğurt ikram edildi.

Festivale katkılarından dolayı Beykoz İlçe Tarım Müdürü İbrahim ÖZDEMİR'e ,Bahri TEK ve Yaşar ÖZDAŞ'a tüm firma ve yetkililerine Akbaba Köyü arıcıları olarak teşekkür eder
Mustafa BERKSU ve stantı.
Festivale katılan tüm konuklara AKBABA KESTANE BALI ve yoğurt ikram edildi.
Festivale katkılarından dolayı Beykoz İlçe Tarım Müdürü İbrahim ÖZDEMİR'e ,Bahri TEK ve Yaşar ÖZDAŞ'a tüm firma ve yetkililerine Akbaba Köyü arıcıları olarak teşekkür eder
festivalin geleneksel hale gelmesini dileriz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)