17 Mart 2009

15 MART 2009 - BEYKOZ

Hafta sonu olunca içimiz kıpır kıpır oluyor arılığa gitmek için. Bu sene biz arıcıların şansına havalar devamlı yağışlı geçiyor. Ferizli'ye arıları götürdüğümüzden beri hafta sonları hava hiç açmadı desek yalnış olmayacak. Bu haftada gidemedik Ferizli'ye, böyle oluncada tabiki soluğu her zaman olduğu gibi en yakın arılıkta olduk.

Hava şartları iyi olmasada arıları kurcalamadan şerbetlerini verdik. Bu arada kovanların bir tanesine araçlarda kullanılan iç-dış termometre taktık.Termometre bize gerekli bilgileri verdiği için işimize yaradı. Hava sıcaklığı 5 derece olmasına rağmen kovan içi sıcaklığı termometrenin ucunu çıtaların üstüne bırakmamıza rağmen 21,9 dereceye kadar çıktığını görüntüledik.


Termometrenin ucunu çıtaların üstüne değilde arıların çoğunlukta olduğu kovanın tam ortasına yerleştirmiş olsaydık sıcaklık daha fazla olurdu herhalde.
Havalar ısınır ısnmaz termometrenin ucunu çıtaların içine yerleştirmeyi düşünüyoruz. Yazın sıcaklar artığı zaman kovan içi sıcaklık kaç dereceye çıkacaktır acaba. Bekleyip göreceğiz.Mart Fundaları tamamen açmış, sanki kar yağmış gibi. Arılar kovanın uçuş deliğine yaklaşıp dışarı çıkmaya çalışıyorlar. Fundalar, erikler. ballı babalar tamamen açmış fakat hava sıcaklığı müsait olmadığın için uçuş deliğine gelen geri dönüyor.Kestane Balı için gün saymaya başladık.
Bu hafta sonunuda kendi arılarımdan uzak geçirdim. Dostlar sağolsun. Onların arıları olmasa ne yapacağız bilemiyorum. Onun için arını yanından karını koynundan ayırmayacaksın. Ben bunu bilir bunu söylerim. Kim söylemişse doğru söylemiş.