2 Nisan 2010

HAFTA SONU FERİZLİ'DEYDİK.

Sezona hazırlığımız tam hızıyla devam ediyor. Hafta içi akşamları evde boş durmuyorum ve çıtalara ilk evvela deliyor ve yüksük takıyorum.
Bu sene yüksüklerin paslanmaz olanını aldım.
Daha sonra telleri çekiyor ve temel petek takıyorum.
Sabah erkenden yollara düştük ve Halil ÇAVUŞOĞLU sabah 03.00'de beni aldı ve 03,30 gibi Ali TÜRK'ü aldık. Halil amca Ali abinin methini duyuyor ama tanışmıyorlardı. Yolda koyu bir muhabbetten sonra Adapazarı girişinde Aziz MUMCU' yu karşıladık ve beraber Ferizli' ye almış olduğumuz arıları indirmek üzere hareket ettik.
Sabahın ilk ışıkları ile arıları acilen taşımaya başladık. Traktör ve kovanları taşıyacak elemanlar daha evvelden Niğmet abi ayarlamıştı. Elemanlar işin bilincinde olmadıkları için yükün büyük kısmını Niğmet Çavuşoğlu, Ali Türk ve ben çektim.
Kovanlar indirilip yetleştirildikten ve uçuş delikleri açıldıktan sonra sabah kahvaltısı yapmaya fırsatımız oldu.
Mehmet ORAL aldığımız arıların bulunmasında ve bizler Bodrum'a gittiğimiz zaman bizlere her şekilde yardım eden arkadaşımız ve abimiz. Kendisi Aziz MUMCU'yla beraber kamyonla yer bakmaya geldi. Kısmet olursa kendiside Ferizli' ye gelmek istiyor.
Arkadaşlarımızı uğurladık ve bu arada Muğla'lı arıcıların kullanmış olduğu el demirine haciz konuldu.
Aziz MUMCU hem arıcılık yapan hemde kamyonculuk yapan arkadaşımız. Kendisi 9 saatte Bodrum'dan Ferizli' ye arılarımızı getirdi. Rabbim yeni almış olduğu kamyonuyla hayırlı işler nasip eylesin. Kazasız belasız seferler yapsın.
İlk gün yeni gelen arılarımıza dokunmadık. Kovanlarımız daha evvel genel bakımını yapmış fakat kovan aktarmasını yapmamıştım. Havanın devamlı değişmesinden dolayı ilk gün fazla kovan aktarması yapamadık.
Kovanları tek tek pürmüzle yaktık ve temizledik. Çıtaların yan yüzlerinde olan propolisleri temizledik ve yeni kovanlara çıtaları aktardık. Arılarımızın genel durumu iyi.
Kovanların her baharda mutlaka temizlenmesi lazım. Kısmet olursa anti varoo dip tahtalı kovanlara geçersek bu olaydanda kurtuılmuş olacağız.
Bir gün önceden vermiş olduğumuz temel petekler ertesi gün kabartılmaya başlanmış bile.
Bu görüntü bütün yorgunluğumuzu alıyor.
Bu kantar bizim nektar akımını en sağlıklı şekilde günlük tespit etmemize yardımcı oluyor.
Arılarımın genel görünüşü.
Hobi olarak başladığımız iş çoğalarak devam ediyor. Bakamayacağım kadar kovan sahibi olmak istemiyorum. Bu kadarı şimdilik yeter.
Pazar günü her türlü mevsimi bir arada yaşadık. Saat 16.00 gibi yağmur başladı. İşimizi bırakmak zorunda kaldık. Ali abinin arılarını yükledik ve Gebze Pelitli köyüde bırakarak yorucu ama keyifli bir hafta sonunu daha geride bırakmış olduk.