29 Ekim 2009

ŞERBETCİBABA

Arıcılıkla ilgisi olmayan veya arıcılığa yeni başlayacak bizlere imrenen kimselerin yaptığı hesaplara göre arcılık çok kazançlı bir meslek sanılmaktadır.
Oysaki ayçiçek balının 27 Kg'lık tenekesi geçen sene 150-170 TL arasında alıcı bulurken bu sene fiyat 105-120 TL arılığında geziniyor.
Çam balının tenekesi geçen sene 180-200 TL arasında alıcı bulurken bu sene 95-100 TL arasında alıcı bulamamaktadır.
Bütün maliyetler artarken büyük bal fabrikalarının fiyatları neredeyse yarı yarıya düşürmesi biz arıcıları ve özellikle bu işle geçinen gezginci arıcıları çok zor durumda bırakmaktadır. Bal alımı yapan firmalar fiyatların düşmesinin nedeni olarak yurt dışından gelen ucuz balları ve bal şurubu adı altında satılan sahte balları göstermektedirler.
Geçen sene çalıştığım iş yererinin yanındaki büfeye balı ben veriyordum. Daha sonra fiyatının kendilerine pahalı geldiğini öne sürerek benden bal almayı kestiler ve 720 gramını 4.75 tl den bal aldıklarını söylediler. Ben bunun imkansız olduğunu söylediğimde getirdikleri numuneye bakıp sattıklarının bal ile hiçbir alakası olmayan ve üzerinde bal şerbeti yazan bir şurup olduğunu anladım. Bizim arılarımıza bile veremeyeceğimiz bu şerbetin ne kadar sağlıklı olduğunu tartışmaya bile gerek görmüyorum.
Esnaf bunu bal diye satıyor tüketicilerde alıyorlar. Ama üzerinde bal olduğuna dair ibare sadece firma isminde geçiyor. Firmanın ismi bence ŞERBETÇİ BABA olsa daha iyi olurdu.