30 Haziran 2009

GÜREL ARI ÇİFTLİĞİ-GÜREL BAL-KESTANE BALI ve FAYDALARI

KESTANE BALI VE KESTANE BALININ FAYDALARI

Kestane balı, kestane ağacının çiçeklendiği haziran ayı içersinde derlenen, Koyu kahve renkli, tadı biraz buruk, hatta ilk tadanlar için acı denilebilecek tattadır.Kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Kokusu oldukça keskin olduğundan hemen hissedilebilir. Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı hoş kokusu ile çok özgün bir baldır.Kestane püsküllerinin çiçeklenme zamanı Haziran ayıdır.Beykoz Akbaba Köyü’nde doğal olarak kestane balı üretimi yapılmaktadır. Tıbbî ballar arasında kabul edilen kestane balı geç kristalize olur. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak doğal hayata katkı da bulunurlar. Kestane balı bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmelidir.