6 Aralık 2009

ELEKTRİKLİ BAL KAZANI



Kristalize olmuş teneke balları ısıtmak için aldığım elektrikli bal kazanını kullanmaya başladım.

İPEK PETEK ( TORBALI-İZMİR) firmasından aldığım çift gövdeli termostatlı ve resistanlı makine ortalama olarak 24 saat içerisinde kristalize olmuş vaziyetteki balı tamamen ilk sağıldığı günkü kıvamını getiriyor.

Kazana isterseniz balı dökme olarakta  koyabiliyorsunuz. Bu şekilde 1,5 teneke bal alıyor ve görüldüğü gibi boşaltma musluğu mevcut.

Kazan ortalama 10 litre su alıyor.

5 Aralık 2009

SAHTE BAL İLE GERÇEK BAL ARASINDAKİ FARK

Sahte bal ile(şekerli bal.arı görmemiş bal)gerçek balı birbirinden nasıl ayırt edebiliriz. Bunun tüketici tarafından deyim yerindeyse bir bakışta anlaşılması. Varsa küçük bir deneme vb. neler yapılabilir?

Sahte bal ile gerçek balın tüketiciler tarafından anlaşılması mümkün değildir. Bu işlem bu konuda uzmanlaşmış özel laboratuvarlarda çeşitli analizlerle yapılır. Bazı yörelerde balın içerisine kalem saplayarak, tadına bakarak, kağıt mendile damlatarak vb. yöntemlerle balın gerçek olup olmadığını iddia edenler vardır. Ancak bunun hiçbir bilimsel değeri olmadığı gibi, tüketiciyi aldatmaktan başka bir anlamı yoktur. En doğru yöntem bilimsel bilgilere güvenerek bir analiz laboratuvarında balımızı incelettirmemizdir.

Balın kristalize olması "donması" anlamına gelmez. bu ikisi birbirindenm farklı süreçlerdir. Ballar içerisindeki şeker türüne göre kristalize olurlar. Örnek verirsek Çam balı hemen hemen kristalize olmaz.

İlginç gelecek olan bir bilgi de, maalesef toz şekerden yapılan sahte ballar da çam balı gibi uzun süre kristalize olmaz. Oysa doğadan elde edilen hakiki balların çoğunluğu kristalize olur. Açiçeği balı kanola balı ve pamuk balı da çok kısa zamanda kristalize olur. Yayla ballarının çoğunluğu da kristalize olur, ancak bu işlem genellikle ayçiçeği balı kadar hızlı değildir.

Bal buzdolabinda saklanmaz. İçerisinde su bulunduğuna göre donma noktasının değişiklik göstereceğini de göz önüne alarak her balın donabileceğini söylemek yanlış olmaz. Ancak, buzdolabımızın sadece +4 dereceye kadar soğuttuğunu ve bunun bazı balların (içerisindeki su oranına göre) donmasına yetebileceğini söyleyebiliriz.

1 Aralık 2009

GÜZEL BİR BAYRAM GÜNÜ


Bayramın son günü haber verebildiğimiz tüm arıcı arkadaşlarımız bir araya gelip toplandık. Kurban Bayramı olması münasebetiyle menü et yerine balıktı.Balık pişirme işini Aziz MUMCU ve Niğmet ÇAVUŞOĞLU siz anlamazsınız biz hallederiz deyince bizde karışmadık.

Salatamız ve balığımız Gebze'deki Meşhur balıkçımız Hışır'ı tutarmı bilmem ama, salata fena gözükmüyordu.

Ali TÜRK namı değer ARI BAKANIMIZ en uzaktan gelen ama en önce gelenlerden olduğu için fazla açıkmış olmalı ki Zafer ANLAYIŞLI abimizin tüm ısrarlarına rağmen Doktorumuzu beklemeden o gelmeden biz balıkları götürelim yoksa aç kalırız diyede bizleri uyardı.


Doktorumuz Muhteşem TURUNÇ biraz geç geldi ama inşallah aç kalmamıştır!!!!!

Yemek faslından sonra benim arılığa çıktık.


Tuncay ERDEM yemeğe yetişemeyenlerden. Kendisi bayramda Kerpe'de olduğu için son anda geldi ve tatlıyla idare etmek zorunda kaldı.

Günün anısına çekilen fotoğraf , burası benim kestane balı aldığım çiftliğim.Çaylarımızı köy kahvesinde yudumladık ve en kısa zamanda buluşmak üzere vedalaştık. Tüm gelen arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

26 Kasım 2009

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN.

Tüm müslüman aleminin mübarek KURBAN BAYRAMI kutlu olsun. Sağlık sıhhat ve başarılar dilerim. Rabbim hepimize tekrarını yaşamayı nasip eylesin.

5 Kasım 2009

GEBZE'DE BAKANA MİSAFİRDİK

Ali abiyle biz meşhur balıkçımız Hışır'a her hafta devamlı gidiyoruz. Ali abi ben İstanbul'a geleceğime siz Gebze'ye gelin burada daha rahat ederiz deyince bizim gitmemiz kaçınılmaz oldu.
Masadaki herkesin ortak tek noktası tabiki ARI. Çok güzel bir akşam geçirdik. Misafir perverliğinden dolayı ALİ TÜRK'e çok teşekkür ederiz. En kısa zamanda tekrar buluşmak üzere ayrıldık. Bakalım bundan sonraki buluşmamız ne zaman ve nerede olacak?