20 Ocak 2009

20 OCAK 2009 İLK KONTROL

Hava güzel olunca içimiz kıpır kıpı oluyor. Arıların uçuşunu seyretmeye gitmiştim. Sabahtan Aziz MUMCU benim arılarda kapalı yavru ve günlük var diyince bende arıları açmaya başladım. Azizle yaptığımız kontrolde arıların bazılarında kapalı yavru ve günlüğe rastladık.
Bal durumu bazı kovanlarda kritik seviyede gözüküyor.Hava durumu iki gün daha güzel gözüküyor.Arıların ancak 10-11 tanesini acabildik. Fazla olan çıtaları tekrar aldık.

Havaların güzel olmasından faydalanmak lazım. Derhal en kısa zamanda beslemem lazım arıları.
İyiki kontrol yapmışız. İşte açlıktan salkımda ölen bir kovan. İnşallah tek kapattığımız bu olur.





2 yorum:

  1. selamun aleykum
    bismillah diyerek sezonu açmışsınız bakım şansı bulmuşsunuz.inşallah son resimdeki görüntü ile karşılaşmazsınız başka.şahsen benim burdan moralim bozuldu ve içime sıkıntı düştü.acaba ben kaç tane böyle görüntüyle karşılaşacağım diye.
    mevla sezonun gönlünce geçmesini nasip etsin.

    YanıtlaSil
  2. Saim abi bence senin sönmüş dediğin kovandaki arılar yaşıyorlar.Keşke hemen bunların üzerine şerbet seperek veya püskürterek olaya mudahale etseydiniz.Geçen sene aynısını Muhteşem abi ve Asım abiyle birlikte yaptık.

    Benim yedek iki anaarım vardı,bunladan biri açlıktan aynı bu hale gelmişti.Anaarıyı alıp o kadar ısıttım nefesimle bir türlü hareket etmedi,sonra arının birini nefesimle ısıttım az bir hareket olunca dedim bu arılar canlı.Hemen Hacı abiye dedimki evde bal nerede var,dedi mutfaktaki şu rafa git.Hemen yarım çay bardağı balı iyice sulandırıp arıların üstüne döktüm.O esnadada sıcaklık lazımdı,en kolayıda el kadar taşı ısıtıup kutuya koymaktır.Muhteşem abi ben şurubu hazırlayana kadar taşı ısıtmış.Ben şurubu arıların üstüne döktüm,anaaarıyı iki çıta arasındaki böyle uyuşuk arıların üstüne koyudum taşıda alt tarafa koymuştuk.Biz kovanları açıp kapatmaya başladık,aradan 3 saat filan geçmişti sanırım bir ara kutuda hareket var,dedikki bal kokusu varya heralde yagmalanıyor.Bir gittik herke şaşırdı arıların hepsi canlanmıştı anaarıda dahil,hatta anaarılar Rizeye salih Arıcı'ya gönderilmişti.Bunu daha önce yazmıştım yenilemekte fayda var.Bu durumla karşılaştıgınızda arıların en ufak hareketine dikkat edin ve avcunuzun içinde bir kaç dakika sıcak nefesle ısıtın.

    İnşallah geride kalanlarda sorun yoktur.Ama bu kovan balsız kışa girmiş ve farkedememissin gibime geldi.

    YanıtlaSil