29 Ekim 2009

ŞERBETCİBABA

Arıcılıkla ilgisi olmayan veya arıcılığa yeni başlayacak bizlere imrenen kimselerin yaptığı hesaplara göre arcılık çok kazançlı bir meslek sanılmaktadır.
Oysaki ayçiçek balının 27 Kg'lık tenekesi geçen sene 150-170 TL arasında alıcı bulurken bu sene fiyat 105-120 TL arılığında geziniyor.
Çam balının tenekesi geçen sene 180-200 TL arasında alıcı bulurken bu sene 95-100 TL arasında alıcı bulamamaktadır.
Bütün maliyetler artarken büyük bal fabrikalarının fiyatları neredeyse yarı yarıya düşürmesi biz arıcıları ve özellikle bu işle geçinen gezginci arıcıları çok zor durumda bırakmaktadır. Bal alımı yapan firmalar fiyatların düşmesinin nedeni olarak yurt dışından gelen ucuz balları ve bal şurubu adı altında satılan sahte balları göstermektedirler.
Geçen sene çalıştığım iş yererinin yanındaki büfeye balı ben veriyordum. Daha sonra fiyatının kendilerine pahalı geldiğini öne sürerek benden bal almayı kestiler ve 720 gramını 4.75 tl den bal aldıklarını söylediler. Ben bunun imkansız olduğunu söylediğimde getirdikleri numuneye bakıp sattıklarının bal ile hiçbir alakası olmayan ve üzerinde bal şerbeti yazan bir şurup olduğunu anladım. Bizim arılarımıza bile veremeyeceğimiz bu şerbetin ne kadar sağlıklı olduğunu tartışmaya bile gerek görmüyorum.
Esnaf bunu bal diye satıyor tüketicilerde alıyorlar. Ama üzerinde bal olduğuna dair ibare sadece firma isminde geçiyor. Firmanın ismi bence ŞERBETÇİ BABA olsa daha iyi olurdu.

25 Ekim 2009

SEZON SONUNA DOĞRU

Kestane Balı hasadı ve Ayçicek Balı derken yazılarıma bir süre ara versemde arıcılık işlerimiz tüm hızıyla devam etmekte. Trakyadan sonra arılarımı Beykoz Akbaba Köyü'ndeki yerimize indirmiştik. Benim için bu sezon bereketli geçti. Püren'e gitmediğimiz için bazı arkadaşlarımız sitem etsede bu sene Akbaba Köyü bal akımı bakımından çok iyiyidi. Milas ziyaretimizden dolayı 10 gün kadar arılığa uğrama fırsatı bulamamıştım. Bu gün yaptığım kontrollerde Koçeyemişlerden çok güzel bal geldiğini gözlemledim. Kışa girerken kovanları destekleme düşüncesindeydim ama şu anda kovanların sağılacak kadar balları var. Kestane Balı üretiminden bu sene çok memnunum.

Bu resimler Milas seyehatimizden. Sevgili Ali TÜRK gerçi bir çoğunu yayıladı ama bende birkaçtanesine yer vermek istedim.
Kim ne söylerse söylesin bu sene kuvvetli arısı olan çam balında iki sağım rahatlıkla yapar. Bal dallardan akıyor ama kovanlarda arı yok. Trakyadan sonra arısını güzel yavruya yatırıp mevcudunu artıran ve ekim ayının başında Milas bölgesine gelenler doğru bir iş yapmış durumdalar. Tabi sorunda burada başlıyor. Tam bir ay boyunca devamlı baskın bal geliyor ve ana arının yavru atacak hiçbir yeri kalmıyor. İkinci sağıma yapanların acil olarak arılarını yayladan kaçırıp daha sıcak yerlerde yavruya yatırması gerekmekte.


Milas-Hayıtlı Yaylasına bu sene 600 kamyona yakın arı geldiği söylenmekte. Her yer arı kovanı ile dolu. Herkes emeğinin karşılığını inşallah alır.
Bizler arıcılığın yanında çalışmakta olduğumuz esas işerimizden dolayı ancak 1-2 günlük kaçamaklar yaparak buraları gidip hevesimizi gideriyoruz. Kendi arılarımızı götürmemiz şu an için imkansız. İlerleyen senelerde bizlerde inşallah buralara arılarımızı götürürüz.

20 Temmuz 2009

BEYKOZ AKBABA KÖYÜ BAL FESTİVALİ

Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğü ve Akbaba Köyü Arıcılarının ortaklaşa düzenlemiş olduğu Beykoz Akbaba Köyü bal festivali 16.07.2009 günü Akbaba Köyünde yapılmıştır.Çok sayıda arıcının katılımıyla gerçekleştirilen festivalde Beykoz İlçe Tarım Müdürü Sayın İbrahim Özdemir'in açılış konuşması ile açıldı.İstanbul Arıcılar Birliği başkanı Fahriye Hamulu yaptığı konuşmada Beykoz Akbaba Köyü'nün bulunmaz flora örtüsü ile kestane balı üretiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve ormanlarımıza sahip çıkılması hususunda önerilerde bulundu.Alınan bal örnekleriyle yapılan labaratuar tetkikleri sonucunda Niğmet ÇAVUŞOĞLU 1.ncilik ödülüne layik görüldü ve ödülünü İl Tarım Müdür Yardımcısının elinden aldı. Niğmet ÇAVUŞOĞŞLU 'na birinciliğinden dolayı TEMEL PETEK firması kovan hediye etti.
Ayrıca APIMAYE firması çeşitli hediyelerle ödüllendirdi.İkincilik ödülünü Akbabalı arıcılardan İbrahim MUMCU aldı ve ödülünü Beykoz Belediye başkan yardımcısının elinden aldı3.lük ödülünü Murat GÜREL Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürünün elinden aldı.

Diğer dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Beykoz İlçe Tarım Müdürü İbrahim ÖZDEMİR verdi.

Festivale katkılarından dolayı TEMEL PETEK firmasına plaket veridi.


ALTINPETEK Firmasına plaket verildi.


APIMAYE firmasına plaket verildi.Festivalde bir konuşma yapan Akbaba Köyü Muhtarı YÜKSEL KILIÇ arıcıların sorunlarını yakından takip ettiğini ve AKBABA KÖYÜ'nün KESTANE BALI ile anılması için arıcılara Satış Ofisi sözü verdi.


Protokol masası.


Festivalde stant açan APIMAYE firması.


TEMEL PETEK firması stantı ve Mehmet ÖZDEN.

ALTINPETEK firması ve stantı.1.nci olan Niğmet ÇAVUŞOĞLU ve stantı.


İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Fahriye HAMULU Niğmet ÇAVUŞOĞLU'nun stantını gezdi.



Mustafa BERKSU ve stantı.

Festivale katılan tüm konuklara AKBABA KESTANE BALI ve yoğurt ikram edildi.


Festivale katkılarından dolayı Beykoz İlçe Tarım Müdürü İbrahim ÖZDEMİR'e ,Bahri TEK ve Yaşar ÖZDAŞ'a tüm firma ve yetkililerine Akbaba Köyü arıcıları olarak teşekkür eder
festivalin geleneksel hale gelmesini dileriz.

14 Temmuz 2009

BEYKOZ AKBABA KÖYÜ BAL FESTİVALİ

16 TEMMUZ 2009 GÜNÜ SAAT 11.00 'DE BEYKOZ İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ VE AKBABA KÖYÜ ARICILARININ ORTAK KATKILARI İLE DÜZENLENECEK OLAN BAL FESTİVALİNE BÜTÜN ARICI DOSTLARIMIZ DAVETLİDİR.

30 Haziran 2009

GÜREL ARI ÇİFTLİĞİ-GÜREL BAL-KESTANE BALI ve FAYDALARI

KESTANE BALI VE KESTANE BALININ FAYDALARI

Kestane balı, kestane ağacının çiçeklendiği haziran ayı içersinde derlenen, Koyu kahve renkli, tadı biraz buruk, hatta ilk tadanlar için acı denilebilecek tattadır.Kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Kokusu oldukça keskin olduğundan hemen hissedilebilir. Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı hoş kokusu ile çok özgün bir baldır.Kestane püsküllerinin çiçeklenme zamanı Haziran ayıdır.Beykoz Akbaba Köyü’nde doğal olarak kestane balı üretimi yapılmaktadır. Tıbbî ballar arasında kabul edilen kestane balı geç kristalize olur. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak doğal hayata katkı da bulunurlar. Kestane balı bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmelidir.