18 Aralık 2011

SAHTE BALLARA DİKKAT


Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce gerçekleştirilen denetimde, bal diye satılmak istenen 4 ton glikoz ele geçirildi.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya yaptığı açıklamada, bir ihbarı değerlendiren ekiplerce, Kayapınar ilçesindeki bir adrese yönelik gerçekleştirilen denetimde, bodrum kattaki bir iş yerinde, piyasaya sürülmek üzere paketlenen 4 ton sahte bal ele geçirildiğini belirtti.

Gıda ve Yem Kanunu doğrultusunda toplumun gıda güvenliğini sağlamak için çok sayıda denetim gerçekleştirdiklerini kaydeden Koçkaya, denetimde bodrum kattaki “merdiven altı” diye tabir edilen iş yerinde piyasaya sürülmek üzere paketlenen 4 ton sahte balın imha edildiğini bildirdi. Diyarbakır halkına, gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Koçkaya, şöyle dedi:

“Gıda güvenliği, toplumsal destekle aktif olarak yürütülebilir. Vatandaşlarımızı, 'Alo Gıda 174' hattına gösterdikleri ilgiden dolayı kutluyorum. Müdürlük olarak bu ihbarları titizlikle değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızdan gelen bu ihbar sayesinde, 4 ton sahte balın piyasaya sürülmesi önlenmiş oldu. Çünkü bu iş yeri, gıda sicili ve onay belgesi olmadığından bizim denetim yaptığımız bayiler arasında yer almıyor. Denetim sonucunda üretim yapan iş yeri yetkilisi hakkında yasal işlem uygulandı. Ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na da bu kişi hakkında, 'toplum sağlığını tehdit ettiği' ve kamuoyunu yanılttığı' gerekçesi ile suç duyurusunda bulunduk.”

Koçkaya, vatandaşların, gıda üretim izni, gıda onayı ve etiketi olmayan ürünleri satın almamaları, açıkta satılan ürünlere dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Sahte bal nasıl anlaşılır

Koçkaya, sahta bal ile hakiki balın vatandaşlar tarafından ayırt edilmesinin mümkün olamayacağını anlatarak, bu ayrımın ancak laboratuvar analizleri sonucu belirlenebileceğini söyledi.

Tespit ettikleri şüpheli balları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı laboratuvarlarda analiz ettirdiklerini ifade eden Koçkaya, “Bu denetimde de sağlıksız ve gıda üretim izni alınmadan üretilen balın, Diyarbakır'da bakanlığa bağlı olarak kurulan merkez laboratuvarında analizini yaptırdık. 3 tip şeker vardır. Fruktoz, Sakkaroz ve Glikoz. Doğal şeker Fruktoz dışındaki şekerlerin oranına göre balın sahte olup olmadığı, titiz bir analiz sonucu belirleniyor. Vatandaşların yapması gereken şüpheli bir gıda ile karşılaştıklarında bize ihbarda bulunmalarıdır” diye konuştu.